Η κατάλληλη ηλικία είναι μεταξύ 7 με 8 ετών, εκτός αν ο οδοντίατρος ή ο παιδοδοντίατρος, σας συστήσει να πάτε νωρίτερα.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Ποιά σημάδια ή κακές συνήθειες δείχνουν ότι χρειαζόμαστε μια ορθοδοντική εξέταση;
- Η πρόωρη ή καθυστερημένη απώλεια των παιδικών δοντιών (νεογιλών)
- Η δυσκολία στη μάσηση ή στο δάγκωμα
- Οι γνάθοι (σιαγόνες) που δημιουργούν ήχους
- Τα δαγκώματα στο εσωτερικό του μάγουλου
- Η παρατεταμένη χρήση πιπίλας ή ο θηλασμός (πιπίλισμα) του δακτύλου
Μπορεί ένας ενήλικας να υποβληθεί σε ορθοδοντική θεραπεία;
Φυσικά και μπορεί, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να ανησυχεί για την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Τα διαφανή brackets ή οι αόρατοι μηχανισμοί, όπως η μέθοδος invisalign, κάνουν ιδιαίτερα διακριτική τη θεραπεία.
Γιατί πρέπει να ισιώσω τα δόντια μου;
Τα ίσια δόντια βοηθούν αποτελεσματικά στη μάσηση, στην ομιλία και συμβάλλουν στα υγιή δόντια και ούλα. Ένα ωραίο χαμόγελο τονώνει κι ανεβάζει την αυτοπεποίθηση.
Πόσο θα μου κοστίσει η ορθοδοντική θεραπεία;
Το κόστος ποικίλει ανάλογα με το είδος του προβλήματος, τη θεραπεία που θα επιλέξουμε και τη διάρκεια της θεραπείας. Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί και είναι προσιτή, και σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική περίοδο. Πρόκειται για μια επένδυση ζωής, τα αποτελέσματα της οποίας θα τα απολαμβάνετε για πολλά χρόνια. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να κάνετε το πρώτο βήμα και να έρθετε για μία εξέταση στο ιατρείο μας.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΜΕ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ
Πώς είναι οι πρώτες μέρες με τα σιδεράκια;
Όταν τοποθετηθούν τα σιδεράκια μπορεί να αισθανθείτε έναν ερεθισμό στα μάγουλα, στα χείλη ή τη γλώσσα για λίγες ημέρες (2-4). Θα σας δώσουμε ειδικό ορθοδοντικό κερί ή σιλικόνη, το οποίο αφού το πλάσετε με τα δάχτυλά σας μπορείτε να το τοποθετήσετε πάνω στα σιδεράκια που νιώθετε ότι σας ενοχλούν και έτσι να αποφύγετε αυτή την ενόχληση. Επίσης αν για κάποιο λόγο βρεθείτε κάπου χωρίς να έχετε μαζί σας το ειδικό κερί, μπορείτε να μασήσετε μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη και στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο να την τοποθετήσετε όπως το κερί στο σιδεράκι που σας ενοχλεί.
Ποιες τροφές μπορώ να τρώω;
Μπορείτε να τρώτε τα πάντα, αλλά με προσοχή. Η κοπή σκληρών τροφών με τα μπροστινά δόντια, ίσως ξεκολλήσει τα σιδεράκια. Χωρίς να στερηθείτε τις υπόλοιπες τροφές, προτιμήστε εκείνες που έχουν μαλακή σύσταση, (π.χ. μακαρόνια). Δεν θα στερηθείτε κανένα από τα αγαπημένα σας φαγητά αρκεί να κόβετε τις σκληρές τροφές με μαχαιροπήρουνα και όχι με τα μπροστινά δόντια. Πρέπει να γνωρίζετε ότι σε σπασμένα ή ξεκολλημένα σιδεράκια οφείλονται πολλές φορές καθυστερήσεις της ορθοδοντικής θεραπείας.
Ποιες τροφές πρέπει να προσέχω;
- Σκληρές τροφές όπως μπριζόλα, καρύδια, αμύγδαλα και την κόρα του ψωμιού.
- Τραγανές τροφές όπως τσιπς, ποπ κορν, μπισκότα, κουλούρια και παξιμάδια.
- Τροφές με κολλώδη υφή όπως τσίχλες, καραμέλες, ζαχαρωτά και καραμελωμένα γλυκά.
- Τρόφιμα που απαιτούν δάγκωμα με πίεση, όπως είναι το μήλο, το καλαμπόκι και το καρότο.
- Καλό θα ήταν να προτιμάτε τροφές χωρίς πολλή ζάχαρη, για να προστατευθείτε από την τερηδόνα.
Θα πρέπει να ακολουθήσω κάποια καθημερινή φροντίδα;
Η στοματική υγιεινή θα πρέπει να γίνεται σχολαστικά. Εκτός από τα απαραίτητα μέσα στοματικής υγιεινής – οδοντόβουρτσα, οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα – που χρησιμοποιούσατε (;) τόσο καιρό, θα πρέπει να προσθέσετε και το μεσοδόντιο βουρτσάκι. Βοηθάει στον καθαρισμό της περιοχής ανάμεσα στα δόντια, εκεί που πλέον δεν μπορείτε να βάλετε οδοντικό νήμα. Το στοματικό διάλυμα βοηθάει κι αυτό από τη μεριά του, με την αντισηπτική του δράση.
Πώς θα βουρτσίζω τα δόντια μου αν έχω σιδεράκια;
Επιλέξτε τις ειδικές ορθοδοντικές οδοντόβουρτσες. Να βουρτσίζετε το πρωί, αν μπορείτε μετά από κάθε γεύμα και οπωσδήποτε πριν κοιμηθείτε. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά από κάποιο γεύμα, να τα ξεπλύνετε καλά με νερό.
Τι κάνω αν κάποιο συρματάκι μετατοπιστεί ελαφρά;
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, υπάρχει περίπτωση κάποιο κομμάτι του ορθοδοντικού μηχανισμού να μετατοπιστεί ελαφρά και να σας προκαλέσει μία μικρή ενόχληση. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να το πιέσετε πολύ ελαφρά με ένα μη αιχμηρό αντικείμενο (όπως είναι η γόμα στο πίσω μέρος του μολυβιού) για να επιστρέψει στη θέση του. Προσοχή, μην το σπρώξετε με δύναμη για να μην αποκολληθεί ο μηχανισμός. Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να διορθώσετε μόνοι σας το πρόβλημα, τοποθετείστε λίγο ορθοδοντικό κερί και ενημερώστε μας.
Κινδυνεύουν να ξαναστραβώσουν τα δόντια μου μετά από τη θεραπεία;
Ναι, αλλά αν ακολουθήσετε τις οδηγίες μας, ο κίνδυνος αυτός μηδενίζεται. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, συνιστάται μια αγωγή διατήρησης του αποτελέσματος, ώστε να σταθεροποιηθούν τα δόντια στη σωστή τους θέση. Είναι απλή, ανώδυνη και συνήθως μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η διάρκεια της συγκράτησης εξαρτάται από το είδος του προβλήματος που υπήρχε, τη διάρκεια της θεραπείας κλπ.